U Evropskom Novom Pazaru i okolnim opštinama jedan respirator na 30.000 stanovnika

0
SHARE

Zdravstvene ustanove u Novom Pazaru trenutno raspolažu sa tri respiratora, što je ubedljivo najmanje u poredjenju sa gradovima slične veličine u Srbiji, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

U zdravstvenim ustanovama u Novom Pazaru leče se i žitelji Tutina, Raške, a često i Sjenice, odnosno sa teritorije od oko 100.000 stanovnika, što znači da je jedan respirator za više od 30.000 stanovnika.

Najviše respiratora medju gradovima sa oko 100.000 stanovnika imaju bolnice i domovi zdravlja u Čačku (17, od kojih se jedan ne koristi), a potom slede Sombor i Pančevo sa 14, po jedan manje imaju zdravstvene ustanove u Zrenjaninu, Vranju i Užicu, s tim što su u tom gradu tri van funkcije.

Po deset respiratora, takozvanih “veštačkih pluća”, ima u Smederevu i Kraljevu, devet u Valjevu, po sedam u Pirotu i Leskovcu, a šest u Kruševcu i Šapcu (jedan se ne koristi).

Prema podacima koje je objavio CINS, u Srbiji je, zaključno sa 13. martom, bilo 1.024 respiratora, a najviše ih ima u Beogradu (430), Novom Sadu (98), Sremskoj Kamenici (48), Nišu (43) i Kragujevcu (35).

Brojem respiratora, medicinske opreme koja pomaže pri disanju i može biti potrebna pri lečenju oboljelih od korona virusa, spekulisalo se posljednjih nekoliko dana.

Prvo je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da ih ima dovoljno, ne želeći da iznosi tačan broj jer je to, kako je objasnila, državna tajna, da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić kasnije rekao da ih ima 1.008, “tri puta više nego 2009. godine”.

Izvor: Beta