U Mostaru održane mise i počelo bdijenje za Praljk

0
SHARE

Ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača na Rondou u Mostaru počelo je bdijenje za lidere samoprozvane Herceg-Bosne kojima su danas izrečene osuđujuće presude u Haškom tribunalu.

Također, na tri barjaka ispred Doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru zastave Bosne i Hercegovine, hrvatskog naroda u BiH, te HVO-a su spuštene na pola koplja.

Kako prenosi portal Bljesak, i u Širokom Brijegu odaje se počast preminulom Slobodanu Praljku koji se otrovao nakon što mu je izrečena pravomoćna presuda za ratne zločine.

Podsjećamo, pred sudom u Hagu danas je haškoj šestorci izrečena drugostepena presuda u predmetu “Prlić i ostali”.

Osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat u kojem je dokazano da je bivši državni vrh Hrvatske učestvovao u ratu u BiH.

Prliću je Žalbeno vijeće Haškog tribula potvrdilo kaznu od 25 godina zatvora, ali će mu biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru.

Žalbeno vijeće MKSJ je potvrdilo kaznu Bruni Stojiću od 20 godina zatvora. Isto se dogodilo i u slučaju Slobodan Praljak kojem je također potvrđena drugostepena presuda od 20 godina zatvora, a njegovo izricanje presude obilježio je incident kada je Praljak u sudu u Hagu popio čašicu s otrovom. Nakon što je prevezen u bolnicu, preminuo je.

Potvrđena je i prvostepena presuda Milivoju Petkoviću od 20 godina zatvora. Valentinu Ćoriću potvrđena je kazna zatvora od 16 godina. Berislav Pušić dobio je 10 godina zatvora.