U TURSKU SA “PRAZNIM” KAMIONOM” / Kako je čovjek od povjerenja SANDŽAČKOG KLANA pao sa 116,5 kilograma droge

0
SHARE

Izet Eminović (59) iz Novog Pazara, označen kao čovjek od povjerenja sandžačkog klana, uhapšen je na turskoj granici sa 116,5 kilograma marihuane, piše “Blic”.

Eminović, čije je zvanično zanimanje autoprevoznik, u Tursku je na graničnom prijelazu Jedrene ušao sa praznim kamionom. To je policiji bilo sumnjivo pa su ga izdvojili za detaljan pregled. U kontrolu su se osim graničnih policajaca uključili i pripadnici turske obavještajne službe.

Kamion su prvo poslali na skener. Poslije skenerske kontrole, policajci su u kamion uveli specijalno obučenog psa za pronalaženje droge, koji je marihuanu pronašao u posebno napravljenoj šupljini kamiona. Otkriveno je 116,5 kilograma marihuane čija je vrijednost na tržištu oko 500.000 eura.

Kako piše “Blic”, Turci su obavjestili srpske službe o zaplijeni marihune i hapšenju Izeta Eminovića. Utvrđeno je da je marihuna nabavljena na području Kosova i da ju je Eminović vozio za Istanbul.

Obično klan organizuje isporuke heroina iz Turske za Srbiju i dalje za Evropu, a tim putem se distribuira i marihuana.

Srpski i turski istražitelji ne isključuju mogućnost da je klan organizovao razmjenu marihuane, koja je bila namenjena prodaji u Turskoj, za heroin koji bi se prebacio u Srbiju.

O sandžačkom klanu i u Wikiliksu

Uhapšeni Eminović je označen kao osoba od pojverenja vođe klana koja dobija poverljive zadatke.

Sandžački klan operiše u Sandzaku, dijelovima sjeverne Crne Gore, ali su ključne vođe u Sarajevu.

Ovaj klan, koji djeluje još od početka sedamdesetih godina 20. stoljeća, bio je predmet istraživanja mnogih službi. Ocjenjuje se da je u posljednje dvije decenije izrastao u jednu od najvećih kriminalnih organizacija na Balkanu.

Nekadašnja zamjenica američkog ambasadora u BiH Džudit Cefkin poslala je 2006. povjerljiv izvještaj o sandžačkom klanu koji je kasnije objavljen na Wikiliksu.