Ugljaninovih trideset godina “borbe” – Ana slavi Uskrs kod amidže

0
SHARE

Roditelji čija djeca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku sve češće negoduju zbog ilustracija i sadržaja udžbenika. Tako su na društvenim mrežama objavljene fotografije nekoliko stranica udžebnika “Svijet oko nas” za prvi razred osnovne škole na kojem BNV podučava bošnjačku djecu da se Uskrs slavi kod amidže.

Evo nekoliko primjera kako BNV pod rukovodstvom Ugljanina podučava bošnjačku djecu:

“U nekim porodicama slavi Bajram.”

Otkada se to “slavi Bajram” kod muslimana Bošnjaka? I to samo u “nekim porodicama.” Slava se slavi, Bajram se bajramuje, dočekuje, obilježava.”

 “Ana porodični blagdan Uskrs slavi kod amidže.”

BNV nas podučava da se Uskrs slavi kod amidže. Eto Ana kršćanka slavi svoj praznik kod amidže!

U lekciji “Broj tri” Bošnjačko nacionalno vijeće kao ilustraciju koristi prase i podučava bošnjačku djecu kroz priču o tri praseta. Pored stotinu drugih živtonja, rukovodstvo BNV-a je odlučilo da za ilustraciju stavi prase (krmka).

Kroz lekciju “Narodna tradicija” predstavljena je srpska narodna nošnja  dok o tradicionalnoj bošnjačkoj nošnji nema gotovo ništa.

Roditelji su ogorčeni pa su neki od njih poručili “Ovo su rezultati  koji su Ugljanin i SDA ostavili našoj djeci u naslijeđe poslije trideset godina borbe za nastavu na bosanskom jeziku”.