UN odavao Rusiji koordinate bolnica na području sirijske opozicije koje je ruska vojska kasnije uništavala

0
SHARE

Piše: Abdullah Nasup

Engleski Sunday Telegraph objavio je u nedjelju članak u kojem navodi da su pripadnici UN-a u Siriji obavještavali ruske snage na terenu o koordinatama na kojima se nalaze bolnice na područjima pod kontrolom sirijske opozicije, a kasnije su te bolnice uništavane u ruskim napadima. Nakon što su bolnice uništene, piše Sunday Telegraph, UN je kritiziran zbog davanja koordinata Rusima.

Obavještavanje Rusa o lokacijama bolnica na područjima opozicije, dio je tzv. sistema notifikacije (obavještavanja), po kojem je UN redovno obavještavao Rusiju i Sjedinjene Američke Države o lokacijama bolnica na području Istočne Gute i Idliba pod kontrolom opozicionih snaga s ciljem da se izbjegne njihovo ciljanje u napadima. No, umjesto da izbjegnu ciljanje bolnica čije su kooridnate dobili, Rusi su zahvalno preciznim pogocima uništavali iste.

Jedan od najsvježijih primjera je uništena bolnica u Arbinu. Ruske snage 20. marta direktno su pogodile jednu bolnicu u Arbinu, osam dana nakon što ih je UN obavijestio o koordinatama na kojima se nalazi, piše britanski list.

Ruske i režimske snage vrše sistematske napada na bolnice i medicinske ustanove na području pod kontrolom sirijske opozicije usljed čega su tokom proteklih sedmica desetine bolnica u Istočnoj Guti prestale sa radom, dok su brojne druge bile primorane da se premjeste na tajne lokacije, navodi se u članku.

„Tokom prošle godine u Siriji je registrirano 120 napada na bolnice i medicinske ustanove”, kaže Jan Egeland, UN-ov savjetnik za humaniratna pitanja u Siriji,i dodaje: „Sirijski rat je jedan od najgorih ratova za medicinske radnike u novijoj historiji, a dio problema je što ne postoji funkcionalan sistem obavještavanja o lokacijam na kojima se nalaze kako bi se zaštitili od napada.”

Ipak, do sada se sistem obavještavanja o lokacijama bolnica pokazao korisnim jedino za Ruse i Asada, koji te informacije redovno koriste za razaranje bolnica i medicinskih ustanova o čijim lokacijama su obaviješteni.

Gosp. Bretton-Gordon, direktor organizacije Doctors Under Fire i savjetnik UOSSM-a (Union of Medical Care and Relief Organizations), koji u Siriji djeluju u saradnji sa Ljekarima bez granica, izjavio je za Sunday Telegraph da su oni još prije “par godina” prestali obavještavati o lokacijama svojih bolnica, nakon što su njihove medicinske ustanove u istočnom Halepu, koji su u to vrijeme kontrolirale opozicione snage, postale meta ruskih i Asadovih napada. „Svaki put kada bismo obavijestili o lokaciji neke naše bolnice, ubrzo bi ta bolnica bila bombardirana”, izjavio je on za Telegraph.