UPDATE – Izraelski zračni napadi na Pojas Gaze: Broj poginulih porastao na 10

0
SHARE

U saopćenju Ministarstva zdravstva Palestine se navodi da je u zračnim napadima na Pojas Gaze poginulo 10 osoba, dok je 45 ranjenih

Gaza
Broj poginulih u zračnim napadima izraelske vojske na Pojas Gaze porastao je na 10 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelske snage od ranih jutarnjih sati izvode zračne napade na okupirani Pojas Gaze.

U saopćenju Ministarstva zdravstva Palestine se navodi da je u zračnim napadima na Pojas Gaze poginulo 10 osoba, dok je 45 ranjenih.

Izraelska vojska je ranije potvrdila da je počela gađati položaje Islamskog džihada u Gazi. Izraelske zračne snage jutros su izvele napad i ubile komandanta brigade Al-Quds, odnosno vojnog krila palestinskog pokreta otpora Islamski džihad Bahaa Abu Al-Atta i njegovu suprugu.

Nakon toga je iz Gaze lansirano nekoliko raketa koje su pale na izraelsku teritoriju. To je dovelo do obustave nastave u školama na jugu Izraela, kao i Tel Avivu.

Izraelska vojska je u utorak izvela najmanje 30 zračnih i artiljerijskih napada na nekoliko lokacija u Pojasu Gaze.

“Izvedeno je više od 20 izraelskih zračnih napada i 10 artiljerijskih napada na različite dijelove Gaze”, naveli su u saopćenju palestinski zvaničnici.

Mete napada su bili poljoprivredna zemljišta, stambene zgrade i brojne druge lokacije i objekti.

Palestinska vlada je saopćila da je Izrael objavio da zatvara granični prijelaz Beit Hanoun koji je namijenjen za saobraćaj ljudi, i prijelaz Kerem Shalom, namijenjen za teretni saobraćaj, te da je zabranio ribarima isplovljavanje u more.

Izraelska vojska je saopćila da je iz Pojasa Gaze ispaljeno 190 raketa prema Izraelu, dodajući da su presreli više od 90 posto raketa.