Upriličen SUSRET SA DIJASPOROM – Dolazak u zavičaj posebna radost

0
SHARE

<_ _-100px=”” _=”” cellpadding=”0″ cellspacing=”0″ style=”box-sizing: border-box;”>

29. Decembar 2018

U organizaciji Matice bošnjačke u svečanoj Sali restorana Gaziya upriličen SUSRET SA DIJASPOROM. Skupu prisustvovao narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić Muftija, nakon čijeg obraćanja su prisutni imali priliku postaviti pitanja o problemima dijaspore, društveno-političkoj i nacionalnoj situaciji u Sandžaku, te svim drugim temama.

Mnogi Bošnjaka još davno krenuli trbuhom za kruhom ali, kako i sami kažu uz svoju Islamsku zajednicu i muftiju Zukorlića nikad nisu zaboravili ko su i odakle potječu. Poručuju da je to čovjek koji je uradio više bez vlasti nego ovi s vlašću.

– Uz njega je sve lakše. Kroz različite projekte pokušavamo da pomognemo našim institucijama, bolesnima, Hajratu. To zajedništvo koje imamo širom dijaspore, ta povezanost naša i sa institucijama u Sandžaku prvenstveno radi naše djece, nas samih, našeg naroda ovdje u Sandžaku. Konkretno bez muftije Zukorlića mi bi gore bili kao bez nogu.

U svom obraćanju lider Matice Bošnjačke akademik Zukorlić podsjeća na čistu svijest i savjest predstavnika sandžačke dijaspore u svim situacijama.

– Svu našu energiju i dalje moramo usredsrediti na borbu protiv bijede, neznanja i siromaštva. Vi ste tu najbolji svjedoci kako se čovjek oslobađa kad izađe iz bijede i siromaštva. Drugačija mu pamet, ne mora da puzi, kaže akademik Muamer Zukorlić lider Matice Bošnjačke.

Dodaje i da je iz istih kuhinja i širenje smutnje da dijaspora stvara gužve, da su to stranci.

– Ja im kažem ta dijaspora za jedan odmor ovdje donese milione eura u ovaj siromašni grad u koji više ništa ne ulazi od energije, samo izlazi i curi.

Istovremeno, sandžačka dijaspora svjesna, ističu, političke situacije izdala proglas s više od dvije hiljade potpisa za podršku Islamskoj zajednici i akademiku Zukorliću.

– Jedino sa zdravom politikom i jakim liderom kojeg smo konačno dobili svoje povjerenje u potpunosti dajemo SPP-u i njenom predsjedniku, svebošnjačkom lideru akademiku Muameru Zukorliću muftiji. Uvjerili smo se da svojim kapacitetima, autoritetom i cjelokupnim ljudskim resursima može povratiti Sandžaku snagu i od njena napraviti mjesto poželjno za život, kaže se, između ostalog u proglasu kojeg je pročitao Suljo Džanković iz Hamburga.