Uvoz ovaca i koza iz Albanije ugrožava stočare na Pešteru?

0
SHARE

72ahyp

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović razgovarao je 6. marta u Tirani sa albanskim ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Nikom Pelešijem o unapređenju saradnje dve zemlje.

Dve delegacije dogovorile su se da pripreme sve pravne procedure, uz poštovanje sanitarnih zdravstvenih standarda obe države, kako bi se dozvolila trgovinska razmena koja uključuje izvoz ovaca i koza i njihovog mesa iz Albanije u Srbiju.

Ova vest bi posebno mogla da utiče na stočare sa područja Pešteri.Kako oni kažu, država ne preduzima nikakve mere da unapredi stočarstvo u stočarski najpotencijalnijem mestu naše zemlje.

Premije na stočne proizvode su jako niske, ne isplćuju se redovno i svoje proizvode veoma teško plasiraju na domaćem tržištu.

Uvoz sitne stoke iz Albanije bi jos dodatno mogao da oteža njihov, ionako težak, život.Umesto da subvencijama pospešuje povećanje stočnog fonda i tako obezbedi egzistenciju stanovnicima Pešteri, država svesno smanjuje broj grla jer farmeri nemaju nikakvu računicu da nastave dalje.

Da podsetimo, sporazum o izvozu mesa u Tursku jos nije stupio na snagu iako su ispunjeni svi uslovi za pocetak njegove realizacije.

Kako naš sagovornik kaže, farmeri su u dilemi da li da ulažu i dalje u prosirenje sopstvenih kapaciteta ili da napuste sve i odu u inostranstvo, što je zaista veoma tužno za područje koje je nekada imalo kapacitet da snabdeva celu bivšu Jugoslaviju.

(agencije)