Uvredljivi grafiti na zagrebačkoj džamiji na račun Alije i Bakira Izetbegovića

0
SHARE

Bošnjačko nacionalno vijeće u Republici Hrvatskoj najoštrije je osudilo, kako se navodi, ovaj gnusni čin i uvredljive poruke.

“U vremenima kada nas trese najveća kriza u novijoj povijesti, kada je više nego ikad potrebna ljudska solidarnost, ovakvi su postupci nedopustivi. Zahtijevamo od nadležnih institucija, iako opravdano zauzetih krizom uzrokovanom koronavirusom i potresom, da pronađu odgovorne. Upozoravamo da je ovakva vrsta skrnavljenja za muslimane svetog vjerskog prostora izraz teškog šovinizma i ksenofobije te da je potrebno hitno djelovati kako bi se zaustavila lančana reakcija dehumanizirajućih procesa prema manjinskim skupinama u Republici Hrvatskoj”, naveo je Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Hrvatsko društvo, kaže on, treba biti svjesno da je ovakva poruka danas osvanula na islamskoj bogomolji i, iako nije izoliran slučaj, već sutra može biti početak novog vala skrnavljenja i bogomolja svih drugih vjerskih manjinskih institucija, ali i početak ozbiljnih narušavanja prava nacionalnih manjina.

“U vremenima opće krize još jednom pozivamo na solidarnost, zajedništvo i toleranciju te izražavamo nadu da će se većinski narod u Republici Hrvatskoj držati maksime – ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga”, poručio je.