Vedrana s 20 godina ruši stereotipe: Imam svoj traktor i u njemu sam kao kraljica

0
SHARE

Vedrana Poletar iz slavonskog mjesta Laslovo jedna je od najneobičnijih 20-godišnjakinja s područja Balkana, budući da je umjesto udobnih univerzitetskih učionica odlučila izabrati posao u poljoprivredi.

Njena najveća ljubav jeste rad s poljoprivrednim strojevima, te još od 18 godine posjeduje sopstveni višenamjenski traktor OPG, s kojim radi na poljoprivrednim dobrima, prenosi 24sata.

Radim ono što volim, ono što me ispunjava i nije mi nimalo teško ujutro rano ustati i do kasno raditi, jer to uistinu volim. Nakon završene komercijalne škole bilo je ili ići dalje na fakultet ili ostati doma sa svojima i obrađivati zemlju. Ovo drugo me privuklo i odluka je bila definitivna. Ostajem orati zemlju i proizvoditi hranu”, kaže mlada Laslovčanka.

Ova vrijedna djevojka ističe kako ne voli večernje izlaske, a i odabir garderobe prepustila je svojoj mlađoj sestri.

“Mrzim to oblačenje, mada priznajem da i to ponekad volim, ali se najbolje osjećam u trapericama i majici, dok sam za volanom jednog od mojih radnih strojeva”, kaže Vedrana.

Svakog dana ona na poljima istočne Slavonije radi u svom traktoru, kako bi na vrijeme obradila zemljište veličine 12 hektara na kojem ona i porodica uzgajaju žitarice i uljarice. Osim ratarstva, bave se i voćarstvom, te je njena odluka da krene stopama roditelja itekako iznenadila javnost.

njeni roditelji ističu kako takav poziv nimalo nije neobičan, te da se od poljoprivrede može itekako dobro živjeti.

“To je tačno, samo treba znati što i kako raditi. Nikada mi nije palo na pamet da bi se moglo obogatiti preko noći, svjesna sam da je to težak i pomalo nesiguran posao kakva je proizvodnja pod vedrim nebom, ali ako se hoće sve se može. Prijavila sam se za podmjeru 6.1 u okviru Potpore za ruralni razvoj, potporu EU-a za mlade poljoprivrednike i prošla sam na konkursu. Odobrena su mi sredstva od blizu 400.000 kuna (100.000 KM). Neko bi si kupio novi skupocjeni automobil, a ja o tome nisam niti razmišljala, moj je san bio kupiti traktor i to sam ostvarila”, zaključuje Vedrana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here