VELIČANSTVENO! Upoznajte zlatne konje Turkmenistana (FOTO)

0
SHARE

Ako biste bilo kog iskusnog ljubitelja konja pitali koja pasmina je najlepša na svetu, ogromna većina imala bi samo jedan odgovor – akhal teke, čuveni “zlatni konj” iz Turkmenistana!

Akhal teke, ili Ahaltekinci, jedna su od najstarijih pasnima konja na svetu, a poreklo vuku iz današnjeg Turkmenistana.

Koliko su ovi konji cenjeni u toj državi, najbolje ilustruje to što se nalaze na njihovom nacionalnom grbu. Vremenom su se proširili po Aziji, gde imaju kultni status.

Njihova boja koja pod sunčevim zracima izgleda kao metalik, od ove predivne životinje stvara pravo mitološko biće. Zbog predivnog prelamanja tih boja u Turkmenistanu su doblii nadimak “zlatni konji”, a u Kini ih nazivaju “konjima iz Raja”.

Akhal teke konji veoma su izdržljivi i podnose jake zime ,a poznati su i po inteligenciji i brzini. Takođe su i veoma tvrdoglavi, ali i verni. Kada se vežu za jednu osobu ona je za njih sve.

Turkmenistanska plemena već 3.000 godina uzgajaju ovu pasminu do koje su došli oštrom selekcijom. Prvobitno su korišćeni kao ratne životinje, a danas su mahom deo ergela ljubitelja konja.

Selekcijom su uspeli da stvore predivnu pasminu čija dlaka se neobično presijava, pošto je folikula dlake Ahaltekinaca drugačija od one kod drugih konja. Naime, njivova folikula nije toliko tamna i neprozirna, već kudikamo transparentnija i hvata više svetlosti, zbog čega nastaju ove predivne i nestvarne boje.

Prema legendi ovaj konj se uvek okreće prema Suncu, ne bi li ga obasjalo i usrećilo.

U svetu ima oko 7.000 ovih predivnih konja, mahom u Turkmenistanu i Rusiji.