Vučić otkrio da će sa Dodikom posjetiti srpski dio Hercegovine: “Ne možemo da pomognemo u oružju, ali možemo školama, vrtićima, univerzitetima”

0
SHARE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom dogovoriti da u aprilu, za kada je najavljena njegova posjeta Mostaru, zajedno posjete srpski dio Hercegovine i da vidi kako Srbija može da pomogne tom kraju.

– Dogovoriću sa predsjednikom Dodikom da zajedno posjetimo srpski dio Hercegovine, šta on odredi, Trebinje, Gacko, Bileću, Nevesinje. Mislim da Srbija gradi vrtić u Trebinju. To je ono što mi možemo da pomognemo. Ne možemo da pomognemo u oružju, ali možemo školama, vrtićima, univerzitetima – rekao je Vučić sinoć za Televiziju Hepi, prenosi agencija Srna.
On je istakao da Srbija nikada neće ići protiv Republike Srpske, dodajući da je Republika Srpska tekovina kojom svi treba da se ponose.
Vučić je rekao i da je njegovo mišljenje da je neko snažan koliko zna, te da stoga Srbija podržava rad “Andrićevog instituta” u Višegradu i, kako je naglasio, nema nikakav problem sa tim.
– Pomagaćemo Republiku Srpsku u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, u skladu sa našim obavezama, u skladu sa tim koliko možemo, a, kao što vidite, možemo. Ljudi u Republici Srpskoj su zahvalni za to – istakao je Vučić.
Na konstataciju da postoje stalni pokušaji destabilizacije Republike Srpske, Vučić je naveo da ne sumnja da će takvih pokušaja biti, ali da je uvjeren da to nikome neće uspjeti.
– Nadam se da će svi u Republici Srpskoj da se ujedine, da to razumiju. Da se politički protivnici ujedine i da razumiju da je Republika Srpska najvažnija, prosto vjerujem u to – rekao je Vučić.
On je podsjetio da je prošle godine od Beograda traženo da privede Milorada Dodika “zbog, ne znam neke vile”.
– Bio je zvaničan zahtjev za privođenje predsjednika Republike Srpske prije godinu dana. Zamislite da Srbija privodi predsjednika Republike Srpske. Јeste li vi normalni? Šta hoćete, da pravimo granicu onakvu kakva je nekada ranije pravljena? Da ne puštamo naš narod da uđe u Srbiju, da ne damo našem narodu koji hoće da ide u Republiku Srpsku i u BiH da pređe granicu? Tako nešto se nikada neće dogoditi – poručio je Vučić.
Kada je riječ o kritikama najave donošenja deklaracije o interesima srpskog naroda, Vučić je naglasio da niko od onih koji su tako reagovali nije imao pojma ni šta će u deklaraciji da piše, da niko nije napisao ni slovo, a svi u regionu i u Srbiji su već pisali “kakva je to katastrofa”