Zašto je Ugljanin za predsjednika Tutina kandidovao Hota a ne Gegića?

0
SHARE

Brojne reakcije nakon izbora Kena Hota za predsjednika Opštine Tutin i su dalje prisutne u ovoj sandžačkoj opštini.

Kako Sandžačke novine saznaju među jednim dijelom članstva SDA Sandžaka u Tutinu i dalje vlada ogromno nezadovoljstvo Ugljaninovom odlukom da za prvog čovjeka kandiduje Kenana Hota a ne Bajra Gegića, aktuelnog poslanika ove stranke u republičkom parlamentu, koji je nakon tragične smrti rahmetli Šemsudina Kučevića slovio za najozbiljnijeg kandidata za predsjednika opštine Tutin.

Gegić se, nakon što je SDA objavila kandidaturu Hota za predsjednika, obratio javnosti demantujući glasine da nije prihvatio kandidaturu i objelodanio da je od centrale stranke u Novom Pazaru, prije održavanja sjednice predsjedništva SDA na kojoj se odlućivalo o kandidatu stranke, dobio dopis u kojem je upoznat da je evidentiran kao mogući kandidat za predsjednika opštine Tutin.

Gegić, koji se već jednom oprobao na mjestu gradonačelnika Tutina, se ovom prilikom zahvalio rukovodstvu stranke istakavši neophodnost jedinstva unutar stranke u ovom momentu i iskazao spremnost da prihvati kandidaturu ukoliko se to od njega bude zahtijevalo.

Podsjećamo, Gegić je na mjestu narodnog poslanika zamijenio lidera Stranke demokratske akcija (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina, koji je početkom juna 2016. godine podnio ostavku u republičkom parlamentu. Gegić je inače na izbornoj listi SDA Sandžaka bio na četvrtom mjestu.

Mnogi u Tutinu ističu da su za vrijeme Gegićevog mandata na čelu grada u značajnoj mjeri konsolidovane javne finansije i opštinski budžet.

Nezadovoljstvo izborom Hota prisutno je i u brojnim komentarima na društvenim mrežama.

Novoizabranom predsjedniku Tutina, koji u većem dijelu javnosti u ovoj sandžačkoj varošici važi za uglednog privrednika, vrijednog, marljivog i poštenog čovjeka, pojedini kritičari osporavaju stručnost i obrazovanje navodeći da je za svoje godine relativno kasno stekao fakultetsku diplomu, što neki vide kao mogući znak da istu nije zaslužio znanjem već na neki drugi način.

Sa druge strane, dosta je komentara da je Hot pravi izbor jer je kao zamjenik predsjednika opštine zadnjih par godina bio desna ruka rahmetli Šemsudina Kučevića i neposredno rukovodio brojnim infrastrukturnim projektima, kojom prilikom se dokazao kao odličan organizator.

Kao i mnoga druga dešavanja u Tutinu, i izbor prvog čovjeka opštine prate brojne kontraverze, pa se tako ovih dana nerijetko može čuti da je na Ugljaninovu odluku da podrži Hota a ne Gegića uticao vrh vladajuće Srpske napredne stranke, koja od nedavno na osnovu koalicionog sporazuma sa vladajućom SDA Sandžaka, participira u lokalnoj vlasti ove opštine iako u lokalnom parlamentu nema odbornika.