Završena parada u Banjoj Luci: Red zastava, red ratnih pjesama, Mladićev sin…

0
SHARE

Banjoj Luci u srijedu je održana centralna svečanost povodom obilježavanja neustavnog praznika Dana Republike Srpske.

Parada je održana pred više hiljada građana Banje Luke, a ceremoniju koja je uključivala uglavnom marširanje jedinica policije, svečanih jedinica i nekoliko stotina predstavnika civilnog sektora, pratili su čelnici RS-a i Srbije.

Kako ništa nema bez pozivanja na historiju, tako je i ovoga puta ulicama Banje Luke prodefilovala jedinica odjevena u srpsku uniformu iz prvog svjetskog rata, uz jednog konja i zastave. Također, kako ništa u RS ne može proći bez Haškog tribunala, ceremoniji je prisustvovao sin optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića, Darko Mladić.

Pored pješadije, defile su upotpunili i motorizovane jedinice policije, a pojavilo se i oklopno vozilo “Despot” proizvedeno u Bratuncu. Proslava nije prošla bez pjesme pa su Trgom Krajine odjekivale numere kao što je “Hriste Bože”.

Među prisutnima bili su predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, predstavnici RS u institucijama BiH i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

“Želim da se zahvalim stvaraocima RS-a i onima koji su donosili važne odluke u važnim momentima i onima koji je grade u miru. Znam da će u budućnosti ljubav građana i snaga institucija vječno čuvati RS. Naša obaveza je graditi bolji život, da se ne dijelimo i da je branimo RS. Kada god smo bili ujedinjeni RS je pobjeđivala i želim da tako bude u budućnosti”, rekla je Cvijanović između ostalog na samom kraju defilea.

Dan Republike Srpske obilježava se od jutra kada je u Banjoj Luci crkvenu molitvu vodio partrijarh srpski Irinej, a završit će se akademijom na temu bh. entiteta Republika Srpska.