Zukorlić: Bošnjaci ponovo imaju svoje dvorce i palate znanja

0
SHARE

Danas, 14.10.2017. (subota) otvorena je Bošnjačka palata/dvorac, kulturno-edukativni centar AKADEMIA u Malmeu.

Ašere na početku skupa, proučio je Hudr el-Salih iz Malmea.

Prisutnima su se obratili u ime domaćina BNF-a predsjednik Hako Duljević, predsjednik Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, predsjednik SBK reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, te narodni poslanika u Parlamentu Republike Srbije muftija dr. Muamer Zukorlić.

Muftija Zukorlić je kazao da konačno Bošnjaci ponovo imaju prilike svoju kulturu, tradiciju, znanje i akademizam baštiniti i promovirati u velejepnim dvorcima, onako kako su to nekad činili u Bagdadu, Kordobi i na svakom drugom mjestu.

Muftija je kazao da je sanjao kada će se ovaj trenutak desiti, i da je zahvalan Gospodaru na ostvarenju tog sna.

On je poručio da je ovaj objekat urnek kako u dijaspori trebaju izgledati objekti u kojima se promoviraju islamske i tradicionalno bošnjačke vrijednosti.

Akademik Cerić je veći dio svog obraćanja govorio na arapskom jeziku, zbog prisustva velikog broja predstavnika muslimanskih organizacija iz Malmea. Poručio je da srce, um i ruka trebaju biti u skladu, kako bi čovjek mogao postići uspjeh i činiti dobre stvari na ovom svijetu.

On je kazao da je Dvorac u Malmeu velika sreća i radost za Bošnjake, ali da se ne smijemo opustiti i stati, već nastaviti raditi punim tempom jer je mnogo posla pred nama. Na kraju je poručio – čuvajte djecu, porodicu i jedni druge.

Muftija Dudić je prenio selame od reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića koji nije bio u prilici da prisustvuje svečanosti. On je Bošnjacima u Švedskoj poručio da budu primjerom poštenja, rada, požrtvovanosti, uzoritosti, uz zaključak da je sretna zemlja koja u sebi ima muslimane Bošnjake.

On je uručio posebne plakete za doprinos promociji Islama i Bošnjaštvau dijaspori, Nerminu Širbiću i Elviru Bajraktareviću, glavnim nosiocima ovog projekta.

Duljević je u ime BNF-a uručio Elviru Bajraktareviću zlatnu plaketu BNF za realizaciju ovog projekta, istakavši da je Bošnjački dvorac u Malmeu obraz nas Bošnjaka, a da je Elvir borbom za realizaciju ovog projekta sačuvao obraz svima nama.

Nakon obraćanja presijecanjem vrpce i otkrivanjem ploče sa novim nazivom dvorca – AKADEMIA i zvanično je otvorena BOŠNJAČKA PALATA, EDUKATIVNO-KULTURNI CENTAR AKADEMIA.

Prisutni su uz prigodnu zakusku i posluženje imali prilike upoznati se sa unutrašnjošću dvorca.