Zukorlić najaktivniji bošnjački narodni poslanik u proteklom mandatu

0
SHARE

Lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) akademik Muamer Zukorlić bio je najaktivniji bošnjački narodni poslanik iz Sandžaka u ovom sazivu Skupštine Srbije, dok je bivši član Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Bajro Gegić održao najmanje govora.

Prema podacima Otvorenog parlamenta, akademik Zukorlić se plenumu obratio ukupno 119 puta, 63 puta je govorio o aktima koji su bili na dnevnom redu, 24 puta je replicirao, a postavio je i 17 poslaničkih pitanja.

Njegov partijski kolega dr. Jahja Fehratović na drugom je mjestu, sa tri obraćanja manje od svog lidera. On je 72 puta diskutovao o aktima i 20 puta je odgovarao drugim članovima republičkog parlamenta.

Član Sandžačke demokratske partije (SDP) Muamer Bačevac govorio je 65 puta, 27 puta o odlukama o kojima se raspravljalo, 14 puta o amandmanima, dok je 11 puta tražio razna objašnjenja.

Enis Imamović iz SDA Sandžaka u Skupštini Srbije govorio je 26 puta, po devet puta o aktima i za traženje objašnjenja, a tri puta je za govornicom bio kako bi replicirao ili postavio poslaničko pitanje.

Narodni poslanik SDPS-a Meho Omerović, prije podnošenja ostavke zbog slučaja na aerodromu u Frankfurtu, obratio se četiri puta.

Ubjedljivo najmanje aktivan bošnjački narodni poslanik iz Sandžaka Bajro Gegić, koji se za prethodne četiri godine za riječ javio samo dva puta, prvi put u novembru 2016. godine tokom rasprave o Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Drugi i posljednji put u septembru 2017. godine kada je postavio pitanje kada će početi rekonstrukcija puteva Novi Pazar – Tutin, Novi Pazar – Sjenica i Tutin – Sjenica.

Izvor: Radiostoplus.com