Zukorlić – Ne dozvoljavam nikom da uslovljava moj odnos sa Bosnom

0
SHARE

Zukorlić proučio Fatihu na mezaru Alije Izetbegovića. U utorak, na dan kada bi prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, da je živ napunio 92 godine, u Sarajevu su se na njegovom grobu skupili brojni građani i politički predstavnici iz BiH, a među njima bio je i lider BDZ-a, bivši muftija Muamer Zukorlić! Javnost u Srbiji osudila je odlazak Zukorlića koji je i poslanik u Naradnoj Skupštini Srbije navodeći da je to veliki skandal. Međutim, Zukorlić kaže da u tome nema ništa sporno.

 – Ne znam ko negoduje, ja to ne pratim. Ali ja niti ijednog političara u Srbiji, da krenemo od šefa države, nikada nisam pitao “zašto si bio u Banjaluci ili bilo gdje, zašto si se sreo sa tim i tim”. Ukoliko moje partnerstvo i saradnju u Beogradu ne uslovljavam sa tim, isto tako ne dozvoljavam da mi bilo ko uslovljava moje kontakte i moje relacije. Želim da imamo punu širinu, politika dijaloga i pomirenja ne znači da je jednima sve dozvoljeno, a drugima sve zabranjeno… – kaže Zukorlić za “Alo!“.

Bivši muftija je onda objasnio zbog čega je imao potrebu da ode na grob Alije Izetbegovića koga smatra za najvećeg islamskog mislioca na Balkanu.

– To što sam otišao tamo je pitanje ličnog odnosa. Aliju sam lično poznavao, imao sam lične kontakte sa njim. To je prosto bio moj lični čin prema njemu kao prema čovjeku koga sam cijenio, prvo kao čovjeka, drugo kao mislilioca, možda kao jednog od najvećih ismalskih mislioca na Balkanu, a tek u trećoj dimenziji on je za mene bio političar. I naravno da ja sasvim jasno, nešto što sam cenio ranije nastavljam i dalje da cijenim i imam vrlo iznijanisare lične odnose, političke relacije, kulturološke, etničke, to je kod mene zasta iznijansirano i principijalno – kaže on.

izvor: Alo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here