Zukorlić: U Bošnjačkom nacionalnom vijeću ne postoji ni minimum ambijenta dijaloga i razgovora

0
SHARE

U Novom Pazaru je danas održan okrugli stol na temu “Pregovori Srbije sa Evropskom unijom: Praćenje i izveštavanje o sprovođenju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina” u organizaciji Akademske inicijative “Forum 10” i uz podršku OSCE-a.

Učešće na okruglom stolu uzeo je predsjednik Odbora za obrazovanje i nauku u Skupštini Srbije, narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić koji je istakao da ostvarivanje manjinska prava Bošnjaka zavisi od više faktora.

Zukorlić je pozvao i Bošnjačko nacionalno vijeće da primijene koncept dijaloga a ne preglašavanja u svom radu.

Foto: SANA

“Sve bi ovo bilo lakše ukoliko bismo u BNV dobili atmosferu koja ne bi bila onakva kakva je sada. A to znači da se i tamo stvari dešavaju formalno. Tamo se traži podrška svih vijećnika samo kada je nešto prebitno da se pošalje slika kako eto cijelo BVN to hoće. Nema minimum ambijenta dijaloga i razgovora jer BNV jeste po meni tijelo kao polje gdje bi se susrele različite političke opcije i različita viđenja, tijelo u kojem bi se mnogo više razgovaralo nego preglasavalo i tijelo gdje treba da se uključimo svi kako bi ono zasijalo u pravo sjaju ali tu glavnu odgovornost snose oni koji imaju većinu i koji drže kormilu. Da se napravi ambijent u kome će se imati kapaciteta da se čuje različito mišljenje, da se sluša polemika i da se nakon svega toga izlazi sa nekim minimum zajedničkog stava sa onim što se bi se zvalo zajednički nacionalni interes kada su prava Bošnjaka u pitanju”, rekao je navodi Zukorlić.

Iako su bili pozvani da prisustvuju okruglom stolu, Sulejman Ugljanin, Enis Imamović, Bajro Gegić, Muhedin Fijuljanin, Muamer Bačevac, Nihad Biševac, Esad Džudžo, Šemsudin Kučević i Hazbo Mujović nisu se odazvali pozivu organizatora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here