Zukorlić za Politiku: Ne isključujem dogovor sa listom “Vakat je” oko nove većine u BNV

0
SHARE

Nedavna inicijativa Izvršnog odbora BNV za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak ukazala je na neslaganje predsjednika Džudža sa načinom njenjog iniciranja, ali i na razdor između dvije liste koje čine većinu u ovom organu.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo zakazao je za 24. jun sjednicu na kojoj bi trebalo da budu riješeni trenutni problemi unutar ovog nacionalnog organa.

KLOPKA ZA DOKTORA: Ko želi biti ljider mjesto lidera?

Nakon posljednjih izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, u novembru 2018. godine, većinu u ovom organu formirale su liste “Samoopredjeljenje” (14 vijećnika) i “Vakat” je (8 vijećnika), dok je lista “Matica Bošnjaka” (13 vijećnika) ostala u opoziciji.

Sada postoji mogućnost i da liste “Vakat je” (bliska SDP-u i Rasimu Ljajiću) i opoziciona “Matica bošnjačka” Muamera Zukorlića naprave novu većinu, što bi Ugljaninovu listu otjeralo u opoziciju.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenje (SPP) Muamer Zukorlić u razgovoru za Politiku ne isključuje “za sada teorijsku” mogućnost formiranja nove većine u BNV-u, ali uz uslove “da se okupimo oko principa za koje se mi zalažemo”.

“Prvo bi trebalo da se raščiste odnosi unutar Ugljaninove grupe, pa odnosi te grupe i koalicionih partnera, pa tek poslije da se mi iz opozicije prema tome opredjeljujemo. Mislim da se u toj grupaciji lome koplja najviše oko budžetskih sredstava koja dobija BNV. Ovo je pred raspletom, jer pravno nasilje nad BNV-om počelo je još 2010. i sada treba da se okonča, da se BNV vrati Bošnjacima i ulozi koja mu je namijenjena, bez frakcijskih, partijskih i korupcionaških interesa”, kaže za Politiku Zukorlić.

Izvor: Sandzacke.rs / Politika